AIR
Materia 2014
"Design is exploring"

Could I create a comfortable and generous chair starting from ONE piece of leather, I asked myself. Bend the leather (and wooden frame) in two dimensions, but with a three dimensional result?


En serie stolar för offentlig miljö. Från en bit läder till en hel produktfamilj. I mitt arbete med ”Air” ville jag utforska den visuella enkelheten och lite självklara design som varumärket Materia står för, men kryddat med en ny ambitionsnivå och personlighet. Grundidén utgår från en enda bit läder, och hur man med den, tillsammans med formpressad plywood, kan skapa en sits och rygg till en stol, på ett nytt sätt och med en ny karaktär. Resultatet är inte bara en stol utan en hel produktfamilj, med sits i läder, eller med tjockare och mjukare skum och fin sömnad, en variant med underrede i form av ett kryss, i kompromisslöst gjutet utförande i polerad aluminium. En snurrstol med integrerad återsnurrs-funktion med bibehållen visuell lätthet. Eller väljer man en fyrbent variant även den med en visuell twist. Alla versioner finns med eller utan karm. Vi har till familjen redan från start även skapat sidobord, samt en i stolen integrerad skrivskiva. En stol som redan från början utgör en hel produktfamilj. En hög ambitionsnivå.

”Air är ett utmärkt exempel på vad design handlar om för mig, balansen mellan form och teknik, att skapa det enkla grunduttrycket men genomföra dess lösning i detalj, utan att förlora den ursprungliga enkelheten i idén, säger designer Jesper Ståhl”

Projekt Air är det första projektet tillsammans med kvalitetsproducenten och varumärket Materia, för vilken målgruppen är offentlig miljö och med ledstjärnan ”De informella mötena”. Av resultaten kan man lätt avläsa ett lustfyllt och kreativt samarbete med fokus på kvalitet och omsorg om detaljerna.