RITZ
Ire Mäbel 2014
"Inspired by my first summer job, making round buttons”

Design is about telling stories, and to solve problems. The thoughts behind Ritz clearly include both. I wanted to combine the need from the producer to offer smaller soft seating for home use and for their newly established hotel market, with my personal idea of exploring the round “button” as so often found in sofas. As a matter of fact, my first summer job in my grandfathers furniture factory was to produce these round buttons when I was thirteen years old. So many that I got bored of punching together its three pieces in order to earn my first own money. But now I decided it was time to actually use this button and its geometry as a great inspiration in designing an easychair, where all details from the overall cone-shaped body to the round wooden legs gets their inspiration from the round buttons of my youth. And finally a generous round real button on each side of the seat. The result has a strong identity with a formal and distinct outer geometry and a soft and comfortable inner geometry. Small in measures but generous in comfort.


Mjukt sittande för hem och hotell. Allt handlar om en möbelknapp. Design handlar om att lösa problem, men även om att med produkterna berätta en historia. Detta är kort berättelsen om Ritz - en serie stolar med mjukt sittande, för hemmet eller hotellrummet. Men låt oss börja för 30 år sedan. Mitt första sommarjobb, det var att tillverka möbelknappar i min farfars möbelfabrik, att med en maskin först stansa ut rondeller i textil, och sedan med en annan maskin pressa ihop tre delar till en färdig möbelknapp. Textilierna var specialbeställda för respektive soffa eller fåtölj, och från spillbitarna gjorde jag så många knappar man kunde få ut av tyget. Och åtskilliga dryga timmar blev det - och många knappar. Detta var åttiotalet och som en tidig expert på möbelknappar så bestämde jag mig för att knappar, det har jag fått nog av... Nu har det gått några år sedan dess och intresset och stoltheten för hantverket att göra kvalitetsmöbler är mer aktuellt än någonsin. Möbler som har en historia, ett ursprung, en signatur och ett sammanhang. Med fåtölj-serien döpt till Ritz, ville jag återkomma till möbelknappen, och nu inte bara som en parentes, utan som en accent! Jag ville utgå från knappen, och ge knappen en plats där den syns. Låta knappens runda form komma igen i en generös rygg/armstöd, i träbenens profil etc. Och ingen liten knapp - en stor knapp. För de var roligast att göra!.

”Ritz är fåtöljer för mjukt sittande där jag utgått från möbelknappen. Dess runda generösa form återkommer i allt från kon-formen som definierar dess rygg till träbenen i ask, säger Jesper Ståhl, designer. Ett möte mellan den mer strikta och formella yttre och bakre geometrin, till den mjukare mer inbjudande insidan, accentuerad av dess sömmar.”

Resultatet är en triol av stolar. Allt utifrån en och samma kon-form till rygg och sida. En låg stol där armarna bekvämt vilar på stolens övre kant - i linje med bordshöjden. Och en variant med högre rygg för mer omslutande och privat känsla. Samt en barstol med högre sitthöjd med det totala måttet i linje med sin kusin, stolen med högre rygg. Skapade för att fungera i hemmet, hotellrummet, foajén eller varför inte i restaurangen.