FREE
Vedum
2014
"This is probably the most democratic project I have done"

This is probably the most democratic project I have done. 

But not in the sense of compromising the design or expression. We have involved and listened to users, production, sales people, resellers, buyers, logistics, decision makers. We have optimized for size, flexible choices, effective production, material usage etc. But first and foremost we thought of the end user and our ambition to create bathroom interior solutions that meets real needs och modern preferences.

With the freedom of choices this product offers, we simply chooses to call it - Free.

Badrumsserien Free är resultatet av ett långt och spännande samarbete mellan Vedum och designer Jesper Ståhl. Efter förra årets lansering av flerfaldigt prisbelönta serien Art, följer de nu upp samarbetet med nästa produktserie. Arbetet med Free, säger designer Jesper Ståhl, har varit en resa i att utforska essensen av varumärket, konkreta behov hos kunderna och nya möjligheter i produktionen. Ambitionen med Free var redan från början att skapa en tidlös klassiker för den skandinaviska marknaden, med flexibilitet, personlighet och långsiktighet som ledord. Nya Free för Vedum är; Ett val, Massor av möjligheter. Tvättstället i porslin är 30 mm tunnt, generöst med praktiska plana ytor, och med mjukare svepande linjerna och ytorna i själva hon. Visuellt så ”hänger” den inre hons form med koordinerat avstånd i tre av dess sidor, och skapar på så sätt en geometri som både är praktisk, och i sitt uttryck både distinkt och organiskt, men samtidigt med en självklar och självsäker enkelhet. Finns i bredderna 915, 615 och även 415 mm.

”Badrumsserien Free handlar om valfrihet. En enkelhet som skapar möjlighet till personliga val, men som för det inte ger avkall på karaktär eller känsla i designen, säger formgivaren Jesper Ståhl. Raka linjer och radier för optimala storlekar och proportioner, koordinerat med mjuka svepande ytor och en omsorg om detaljerna.”

Med Free har vi inte stannat vid bara designen av tvättstället utan även arbetat med detaljerna i förvaringen, såsom nya luckan Twist som är gjord specifikt för produktfamiljen. Med Twist går den övre luckan i kommoden ända upp till ovankanten på tvättstället för att accentuera dess tunna design. Och det frästa spåret som skapar handtaget sitter i mitten mellan övre och undre lådan. Utmaningen var att visuellt kommunicera att både undre och övre lådan var utdragbar, vilket har skapat karaktären och lösningen vi döpt till ”Twist”.