No. 5
Voice
2012
“This is the Golden Ratio. And the square root of five.
Or is it actually proportions forthe ultimate modular storage?”

“This is the Golden Ratio.And the square root of five.
Or is it actually proportions forthe ultimate modular storage?”

Modular storage system based on the square root of five.

Slim dimensions, modularity and harmonious proportions characterize the new storage shelving system “No. 5”, designed by Jesper Ståhl for Voice. With No. 5, the well known Swedish furniture company Voice now have a flexible storage system with international flavor for the costumer with high demands on flexibility and the taste for modern design. Launched to the media and selected stores on 12 September 2011.


Modulärt förvaringssystem som bygger på kvadratroten ur fem

Med tunna dimensioner och harmoniska proportioner utmärker den nya förvaringsmöbeln No. 5 i design av Jesper Ståhl för Voice. Med No. 5 har Voice fått ett flexibelt förvaringssystem med internationell känsla och egen identitet för den medvetne kunden. Lanserad 12 september 2011.

Jag var övertygad om att vi hade en lysande framtid framför oss. Mycket kreativ tid var investerad, timmar av konstruktions-arbete, konsultationer kring immateriella rättigheter, fotografering med en av landets duktigaste stylister, höga förväntningar från alla parter. Under den septemberdag 2012 vi hade framför oss, skulle vi möta runt hundra journalister och nyckelpersoner inom inredningsarkitektur. 

Jag kände på mig att dagen skulle bli en succé. Men just där, en timma innan lanseringen insåg jag också att det här inte kommer att gå vägen. 
Tyvärr var min magkänsla rätt.

Projektet började, som de flesta projekt, med en fråga. En fråga från företaget Voice, ”vi behöver ett nytt förvaringssystem, kan du hjälpa oss med det?” Jag gjorde min analys och drog mina slutsatser. Mitt svar blev en tvåstegsraket. Först behövs en möbel som skapar uppmärksamhet och som har en tydlig story. Resultatet var skåpet No. 216, en medial succé som kanske är en av mina mest bloggade produkter då den kom 2011, samtidigt som just det snabba bloggandet tog fart. Det gröna skåpet syntes i bildreportage och trendrapporter. Att jag lyckats väl kände jag inte minst den dagen Li Edelkoorts assistent kontaktade mig för att få bildunderlag inför ”upcoming trends”. Allt var dukat för del två i raketen. Det jag samtidigt ritat men som tog lite längre tid att realisera var No. 5, en modulär förvaring, byggd på matematiken och proportionerna i ”roten ur 5”. En lek med upprepade proportioner och linjeringar. Flexibiliteten ger möjlighet att skräddarsy och välja förvaring efter egna preferenser, men utan att det produktionsmässigt skulle bli allt för komplicerat. Måtten var uttänkta att passa utmärkt till såväl tidskrifter, böcker, pärmar, A4, A3, LP-skivor, CD etc. Modulerna kan sedan kombineras på höjden eller bredden och placeras på sockel eller hjul. Kommunikationen och bilderna som togs fram visade verkligen på systemets möjligheter. 

Vad jag insåg där, uppklädd inför min offentliga intervju med Stefan Nilsson på nybyggda Sven Harrys Konstmuseum i Stockholm, var hur mycket entreprenörsskap bygger på individer. Att passion och engagemang inte kan delegeras i en organisation, att ett varumärkes drivkraft måste byggas från en ledare som kan personifiera varumärkets ambition och känsla. Företaget i det här fallet var i förändring och en timme innan lanseringen tillkännagavs namnet på en ny verkställande direktör. Vi var inte okända för varandra, tvärtom hade vi arbetat framgångsrikt tillsammans i andra roller och företag tidigare. Men den energi som definierat förutsättningarna för ”No. 5” var borta. Ny organisation och nya prioriteringar var snart verklighet. Prioriteringar som skulle flytta inte bara personer i organisationen men även hela produktionen. Tre år senare var ingen av de ursprungliga medarbetarna i företaget kvar. 

Ironiskt nog gick lanseringen lysande med bland annat Gert Wingårds personliga gratulationer när han som en av de sista gästerna gick. Då hade redan den nya vd:n lämnat tillställningen och kvar stod jag med möblerna och medarbetarna. Magin var bruten och det som skulle kunnat bli starten på något nytt, blev istället sista kapitlet på det gamla. Ett annat företag i koncernen fick snart ärva sortimentet och då deras fokus var på en annan marknad fanns ingen som brann för det som  No. 5 representerade. 
Ett plus ett blir sällan 3, allt oftare bara 1,5. Nu, några år och några direktörer senare, är produkten nerlagd, en besvikelse för mig. Även om dess matematik och poesi fortfarande står sig. Liksom behovet av modulär förvaring.