FLEXBELL
Personality Gym 2009
"Exercise, simply change weight by twisting, Keep training. In style”

What if you could create personal training equipment  that you don’t need to hide? What if you could make a dumbbell you could adjust, to change its weight only by twisting the handle.

Done.


Innovative dumbbells, from two to ten kilos in one operation.
“Flexbell” is the result of a simple need and an ingenious idea. This flexible dumbbell is five dumbbells in one, and also smart, sleek and stylish. As you simply turn the handle when in its base, you select how much it should weight when you lift it up. What started with a prototype has evolved into an entire communication concept. The classic image of a bodybuilder was turned upside down as Personality Gym builds its brand on a new aesthetic with the potential to reach a new audience.


Det var en magisk kväll, en riktig höjdpunkt. 

Vi hade växt ur vår gamla designstudio och flyttat in i en ny, en vit fristående byggnad vid Vätterns kant. Vi hade en spektakulär invigning, med hundra speciellt inbjudna gäster. Nästan alla kom, däribland en trollkarl som trollade bort gästernas skor och slipsar – tack Brynolf. Med var också två vältränade herrar, Tomas och Sten. De hade med sig en magisk idé. Detta är berättelsen om Flexbell.
Jag blir då och då presenterad för innovatörer med de mest tokiga och udda idéer. En del har jag börjat jobba med, andra har jag slussat vidare. Jag har två kontrollfrågor som sållar bort de orealistiska från de möjliga. Den första är: ”Vem ser ni som målgruppen för produkten?” Om svaret blir att ”det är i princip hela världen, och vi har räknat ut hur många enheter vi då kan sälja per år”, då faller mitt intresse eftersom förväntningarna är orealistiska. Tro mig, jag har fått det svaret många gånger.

Den andra frågan är: ”Vilken försäljningskanal tänker ni er?” På samma sätt finns flera osannolika svar på denna fråga. Men om svaret är: ”En etablerad relation finns redan.” Då lutar jag mig framåt och fortsätter dialogen.

I mitt möte med Tomas och Sten kunde jag ticka ”yes” i alla relevanta mentala rutor. Framför oss på bordet stod en rå prototyp, och den fungerade. Idén var magisk, principlösningen fanns, och företaget Personality Gym gjorde redan produkter för den tilltänkta målgruppen. Och de visste även var produkten skulle kunna tillverkas. Det handlade om träningsredskap för hemmiljö, och innovationen på bordet var hantlar. Flexibla hantlar. Om man tränar behöver man ofta flera hantlar i olika vikter för olika moment i ett träningspass. I ett gym skapar det inga större problem, men i en hemmiljö blir det många produkter att ha framme, eller som det ofta blir, att gömma undan. Varför inte skapa en hantel som är justerbar där vikten kan ändras genom ett enkelt vridmoment. Inget skruvande, justerande eller letande. Bara vrid, och hanteln har hokus pokus en annan vikt. 

Precis som med magi är inget så komplicerat som man tror när man väl förstått hur det går till. Men reaktionen är alltid lika rolig att få när jag demonstrerar den färdiga produkten. Hanteln står i en vagga och i hanteln går två axlar åt två olika håll, som beroende på dess position plockar upp relevant antal vikter. Designen som jag gav den, var att vikterna skulle vara till synes runda och kompakt solida. Man vill ju någonstans att en hantel ska se ut som en hantel. Vaggan som står på bänken eller bordet ville jag ge ett mer skulpturalt utseende med svepande ytor som håller vikterna i position. Viktigast av allt gjorde designen produkten intressant nog att ha framme, så att man inte behöva gömma undan den. Resultatet döpte vi till Flexbell.
Flexbell lanserades 2009 på en träningsmässa i Tyskland. Mottagandet var mycket positivt. Det lilla företaget med de stora ambitionerna hade något unikt. Samtidigt som försäljningen tog fart blev de uppvaktade av den största aktören i världen kring träningsredskap. Erbjudandet de fick presenterat för sig blev så frestande att de sålde produkten, dess design och patent, för att själva istället fokusera på nästa innovation inom träning.

Som så ofta i livet är det inte alltid de som står längst fram och låter mest som är mest intressanta även om trollkarlen gör allt för att styra vår uppmärksamhet. Ibland är det de som står längst bak och tyst observerar som har den största magin med sig.