ART
Vedum
2013
"What if I could make the movement of water solid?”

Det handlar om att sluta titta. Att istället börja se.

Se lövet, hur vackert dess ådror håller upp dess struktur. Se färgerna i en fjärils vingar, utforska symmetrin. Se hur speglingen på bilkarossen rör sig över dess yta när du går förbi. 
Se hur vattnet virvlar sig ner när du dragit ur proppen. Inspirationen finns oftast rakt framför dig. Sök din inspiration i dig själv, utforska dina egna erfarenheter. Tro inte att andra har så mycket bättre förutsättningar. För ingen har din synvinkel. Du är unik. Det som känns enkelt eller självklart för dig, kan vara revolutionerande och uppfattas nytänkande av andra. 

Låt mig ge ett exempel.

Vi har väl alla någon pinsam historia från våra föräldrar eller mostrar, som vi fått höra allt för många gånger. Det har i alla fall jag. Låt mig berätta om när jag var runt två år, det var sommar och vi var på familjens sommartorp. Torpet var enkelt och när det var dags att bada mig, tycktes torpets tvättställ vara ett utmärkt substitut för ett badkar. När badandet var färdigt så drogs proppen ur, och jag fick sitta kvar medan vattnet åkte ut. Det jag under alla år fått höra, är hur jag med skräckblandad förtjusning såg, och lyssnade, på det sista vattnet som virvlade sig ut under mig. Det var så roligt att det blev många bad i hon den sommaren. Själv kommer jag inte ihåg händelsen, men jag har fått höra den så många gånger, att när jag tittar ner i sista vattnet som virvlar sig ur ett tvättställ, då är jag tillbaka på torpet 1971.

2013 står jag i Essen i Tyskland. Niklas och jag är uppklädda och ska gå in på röda mattan till årets internationella prisutdelning för att tas emot som årets vinnare av ”Red Dot Design Award” för badrumsserien Art. Ett tvättställ med en ho i form av en vattenvirvel. Alla dessa år av ögonblick då jag tittat på det virvlande vattnet hade nu fått sin fysiska gestaltning. Jag kom ihåg när vi sex månader innan prisutdelningen lanserade Art, då jag berättade om inspirationen bakom, om arbetet med att förverkliga visionen, och att utifrån virveln i tvättstället skapa en inramning, stativ, kommod, spegelskåp och förvaring. Det här är dock första gången jag berättar hela historien. Responsen var fantastisk. ”Nytänkande”, ”Personligt”, ”Unikt”, ”Det här har vi aldrig sett innan” var kommentarerna. 
Min sanning var den att jag hade sett det innan. 

Många gånger.

Jag fick klä upp mig flera gånger till på grund av Art, inte minst under Elle Decorations Gala ”Swedish Design Award” på Operakällaren, där årets bästa design celebreras i några olika kategorier. Prisceremonin inleddes med orden ”Årets badrum; att skapa en personlig vardagsrumskänsla var syftet när detta badrumsmöblemang tog form. Inspirationen av vattnets virvlande rörelse är proffsigt påtaglig. Årets Badrum är Art, av Jesper Ståhl för Vedum.” Jag ställde mig upp och gick fram mot scenen, och för mig själv tänkte jag: Tack moster Ann-Marie för badet.